Fakta om voksarter i Smørfisk / Escolar og oliefisk (smørmakrel)

Nogle fisk har et naturligt indhold af voksarter. Disse fisk kan give diarré, hvis de ikke tilberedes korrekt.

​​​​Escolar (Lepidocybium flavobrunneum) og oliefisk/smørmakrel (Ruvettus pretiosus) har et naturligt indhold af voksarter. Disse fisk kan derfor give diarré. Det skyldes voksarterne (voksestre/ufordøjeligt fedt), og effekten kan sammenlignes med virkningen af amerikansk olie.

Escolar og olie​fisk/smørmakrel sælges undertiden fejlagtigt som “smørfisk”. Smørfisk tilhører imidlertid en anden fiskefamilie, som ikke indeholder voksarter.

Steg eller kog escolar og oliefisk/smørmakrel 
Når man tilbereder escolar og oliefisk/smørmakrel, er det vigtigt at stege eller koge fisken omhyggeligt, så olieindholdet og dermed voksarterne smelter ud af fisken. Af samme grund bør kogevand og stegefedt ikke bruges til sovs eller anden madlavning.

Undgå at spise retter med rå escolar og oliefisk
Man bør ikke spise retter med rå escolar og oliefisk/smørmakrel, fordi de rå produkter indeholder ufordøjelige voksarter. Fx bør man ikke bruge disse fisk til sushi, og man bør heller ikke spise fiskene koldrøget, fordi temperaturen ved koldrø​gning ikke kommer højt nok op til, at voksarterne smelter fra.